Drikker din far eller mor for meget?

  •  Mange børn og unge har forældre, som ofte drikker for meget alkohol. Alkohol ændrer folks humør, så de skælder ud og råber højt eller bliver kede af det og græder. De kan gå fra at være glade det ene øjeblik til at blive rasende i det næste, eller de kan f.eks. falde i en tung søvn.

Det er ikke din skyld!

Børn og unge med forældre, som drikker for meget alkohol, tror ofte at de på en eller anden måde er skyld i det. ”Hvis bare jeg havde opført mig bedre, så ville mor eller far ikke drikke så meget”. Men et barn eller en ung er aldrig nogensinde skyld i, at en forælder drikker. Og der er ikke noget, du selv kan gøre for at forhindre det.

Kontakt en voksen

Din mor eller far har mulighed for at holde op med at drikke for meget alkohol ved at komme i behandling. Men det er umuligt for et barn eller en ung at få dem til det – det er en opgave for andre voksne.
Du skal ikke gå alene med alt det, der er svært, og din mor eller far har brug for at få hjælp til at holde op med at drikke. Derfor er det vigtigt, at du taler med en voksen, som du er glad for. Det kan f.eks. være en lærer, en pædagog eller en sundhedsplejerske, eller måske vil du hellere tale med en rådgiver.

Det er ikke at sladre

Måske tænker du, at det er ligesom at sladre om din mor eller far, hvis du taler med en anden voksen, og det er godt, at du passer på dine forældre. Men måske kan du passe endnu bedre på dem ved at lade en voksen hjælpe dem til at holde op med at drikke for meget.

BørneTelefonen og Hope.dk

Du kan også ringe eller chatte med en voksen, som er vant til at tale med børn, der har det svært derhjemme. På BørneTelefonen behøver du ikke at fortælle hvem du er, eller hvor du ringer fra, og BørneTelefonen kan ikke se dit telefonnummer. Ring 35 55 55 55 mandag til torsdag kl. 12-21 og om fredagen kl. 12-19.

Du kan også chatte med en voksen, som kender til at være barn og ung, når ens far eller mor drikker for meget alkohol. Klik ind på hjemmesiden www.hope.dk/ung.

Er du mellem 9 og 12 år?
Så kan du deltage i en samtalegruppe med andre børn, som også lever i en hverdag, hvor der er alkohol.

Du kan kontakte børn, unge og familie, Modtageteamet på tlf. 7994 7828