Konfirmation og alkohol

Konfirmation - barnets store dag - men er den det for alle konfirmander?

  •  

 

Konfirmationen er en stor dag - familiens teenager skal konfirmeres, og der skal holdes fest. Langt de fleste børn glæder sig og ser frem til dagen, hvor de skal være midtpunkt i familien og fejres på behørig vis.

At servere alkohol til konfirmanden er en uddøende tradition

I tidligere generationer har konfirmationen været en mærkedag, der markerede barnets overgang til voksenlivet. Det betød, at konfirmanden blev introduceret til alkohol og gerne måtte drikke et glas vin eller mere med forældrene. 

Dengang sendte man også fade rundt med tobak.

Denne tradition er dog uddøende og langt de fleste forældre introducerer ikke deres børn til alkohol i forbindelse med konfirmationen.
Og fadet med tobak er ikke set de sidste ca. 20 år.

Den store dag kan have en skyggeside

10 – 15% af børnene frygter for, hvad der kan ske på dagen, hvor de skal konfirmeres.
Disse børn har dårlige erfaringer med voksne, der drikker sig fulde i hjemmet eller til fester.
De lever i en familie, hvor et eller flere familiemedlemmer har et problematisk forhold til alkohol. De frygter at far, mor eller et andet familiemedlem drikker for meget til festen og vælter glassene, snøvler i talen, skændes med gæsterne eller på anden måde opfører sig pinligt for konfirmanden.

Hvad kan du gøre?

  • Spørg dit barn, om der er noget ved konfirmationen han/hun er bekymret for
  • Kontakt personen, der drikker for meget, og fortæl om din eller konfirmandens bekymring
  • Gør op med dig selv, hvordan du selv vil forholde dig til alkohol på dagen
  • Sørg for at der er et alkoholfrit alternativ
  • Planlæg hvad der skal ske, hvis en person alligevel bliver for fuld (uden at det tager opmærksomheden fra konfirmanden)
  • Opstår en pinlig situation under festen, skal man ikke bare slå det hen med latter, men vise forståelse over for barnet og f.eks. sige: ”Jeg lagde godt mærke til, at ”Onkel Ole” sagde nogle mærkelige ting - jeg kan godt forstå, hvis du ikke syntes, det er særlig sjovt”.

"Vi fraråder, at forældre giver konfirmanden lov til at drikke - ikke engang bare én enkelt eller to genstande. Det signalerer, at forældrene synes, det er i orden, at børn i den alder drikker alkohol. Alkoholdebuten bør udskydes så længe som muligt"

Kit Brohol, Sundhedsstyrelsen

GLENN OLESENtlf. 7994 7279 / mobil 4119 0448
Send Glenn en mail